17 noiembrie 2008

Impresii de Paris 3

(continuare de aici şi de aici)

A doua zi am pornit să descopăr casa lui Balzac, idolul studenţiei mele. Am găsit-o destul de greu, pe strada Raynouard nr.47, dar a meritat.

Grădina a fost minunată, plină de frunze colorate de toamnă, se vedea chiar turnul Eiffel, şi era plină de şcolari ieşiţi să-şi mănânce sandvişul:


La poalele ei, am trecut pe una dintre cele mai înguste străduţe din Paris (în prelungirea străzii Marcel Proust), pe ea chiar era să mă lovescă un alergător.



Înăuntru am găsit un interior modest, cum m-am aşteptat de altfel de la un om fugărit destul de des de creditori. Una din camere era populată de câteva sute de personaje din Comedia umană:



Şi pentru că e un blog de chestii livreşti, uitaţi-vă la două personaje din Moş Goriot:



Din acelaşi cartier:


2 comentarii:

  1. Foarte interesant. Felicitari pentru modul cum ai cautat si gasit in Paris locuri importante pentru istoria literara. Am vazut alti calatori (calatoare) care s-au plictisit de Madrid, de Florenta, de Milano, etc., dar care nu leaga doua vorbe despre locurile respective sau despre muzeele pentru care unii si-ar dona un rinichi sa poata sa ajunga pe acolo. Pozeaza fel de fel de tipi si tipe din trenuri de prin Germania, Franta, etc., dar nu identifica monumente si locuri magnifice, pe langa care trec cu ochii-n geanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. ah, ce ma bucur ca ai descoperit (singur) rue berton - ulicioara din josul casei balzac! probabil ca ai vazut si placa pe care scrie ca acolo era, in sec 18, granita dintre seigneuriile auteuil & passy...
    pt mine, r. berton este - alaturi de place furstenberg (unde s-au pozat cioran, eliade & ionesco) - unul dintre locurile 'inconturnabile' ale oricarei vizite la paris ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...