11 aprilie 2012

despre multe antologii românești proaste

sunt de acord cu antologiile.
dar numai cu cele care-și propun ceva mai mult decât de a fi vândute cu orice preț.
sunt de acord cu antologiile de poezie, în care, alături de poeții consacrați (pentru care cumperi, de fapt, cartea), mai ai surpriza să găsești câțiva cu potențial.
sunt de acord cu antologiile de proză, ce-și propun să reprezinte un curent, o generație, o temă, o țară, un gen.
sunt de acord cu antologiile de umor, căci râsul e, ca și moartea, veșnic. 

însă în ultimii ani, mi se pare că s-au înmulțit antologiile românești proaste. la art, humanitas, un pic și polirom, găsești adunături de texte heteroclite scrise fără nici o noimă. să tragi cu tunul dacă găsești maxim 2 texte mai de doamne-ajută, pe care să le recitești.
de la culegeri de articole ale unui autor, în care acesta aruncă cu lopata texte cu câte-n lună și stele, pe care le publică să mai scoată și el un ban de-un mic și-o bere, 
la antologii tematice - primii blugi, prima țigară, primii bunici, primele cratițe de intelectuali - în care ha-ha-ha hi-hi-hi 80% dintre texte sunt tâmpenii (dar musai simpatice!) scrise la comanda, simpatiile și obligațiile antologatorului, în care cei mai mulți autori, chiar dacă n-au dispoziție sau talent, scriu despre, să fie-n trend.
fără noimă valorică decât strict comercială, mi s-a scârbit de prezența acestei maculaturi care inundă rafturile, la fel ca unele almanahuri comuniste, pe care le citești la-nceput de an, iarna, lângă sobă, să nu te plictisești, apoi îți faci focul cu ele; ca un ziar care te-amuză azi, dar mâine sfârșește pe fundul găleții. astfel de antologii își au locul lor de veci, în cel mai bun caz, la anticariat.

5 comentarii:

  1. muse to amuse
    never abuse

    (cum o fi o antologie bună?)

    RăspundețiȘtergere
  2. eh, pentru un om care scrie "găseşti maxim 2 texte", ai pretenţii niţel exagerate în legătură cu ce le ies scriitorilor români din tastatură (fie chestiile antologabile au ba). asta aşa, ca să fiu rău.

    RăspundețiȘtergere
  3. iar eu sunt şi mai rău.
    de acord 100% cu textul, mai puţin faptul că nu sunt nominalizări.
    adică apă de ploaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. păi ce nominalizări? că doar nu stau să citesc integral toată cartea. te-așezi în librărie, citești două articole și gata părerea. aș putea nominaliza pe majoritatea. problema e că nu-mi vine-n gând nici una care să convingă să dai banul...

      Ștergere
  4. ba sunt. primii mei blugi, prima mea ţigară sunt antologii apărute la editura art. iar în legătură cu chestiunile culinare, dragoş s-a simţit vexat de apariţia recentă de la humanitas. dumnezeu mai ştie de ce.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...